Over BBD
Over BBD
Bellen
Bellen
Mail ons
Mail ons
Terug naar overzicht
Maatschappij en vrije tijd

De Commanderie

Facts & Figures

Opdrachtgever Hans Heupink
Jaar 2015-2016
Opdracht

Inleiding

Ten zuiden van de historische kern van Ootmarsum is in 2016 het Commanderieplein verrezen: een bijzondere ontwikkeling waarbij natuur, cultuur en nieuwbouw volkomen in elkaar opgaan. De rijke Twentse brouwcultuur vindt er een plek vlak naast een tuin met historische gewassen. Op 4 januari 2016 kreeg opdrachtgever Hans Heupink groen licht om de bouwplannen van De Commanderie te gaan realiseren. Inmiddels is het project opgeleverd.

Wat houdt het plan De Commanderie in?

Het Commanderieplein vormt binnen het plan de spil, waaromheen een tweetal gebouwen worden herontwikkeld. Het Poortgebouw kent een historische architectuur die verschillende functies krijgt. In dit pand huizen onder andere:

Ook vormt het de entree naar het naastgelegen Openluchtmuseum. Het museum krijgt daarmee meer uitstraling en allure.
Het Bijgebouw is omgebouwd tot een deellocatie van de brouwerij. Hier vinden onder andere de afvullijnen een plek en is er ruimte voor het tentoonstellen van historische tractoren.
Het plein wordt omringd door veel groen en een tuin met historische gewassen als hop, gerst en korenbloemen. Daarmee sluit het geheel perfect aan bij de omliggende Stadsweide.

Wat hebben we gedaan?

BBD Bouwmanagement begeleidde in samenwerking met onder andere Landerijenbureau Kromhof-Pullen het traject tijdens de bestemmingsplanprocedure en is tijdens de realisatiefase ook volop aan de slag gegaan. We hebben ons tijdens de ontwikkelfase vooral ingezet voor het maken van een goed bestek en een realistische planning. Daarnaast hebben we de juiste specialisten geselecteerd voor bijvoorbeeld milieutechnische zaken. Na goedkeuring van de gemeenteraad en het uitblijven van bezwaren bij de Raad van State, konden we starten met de realisatiefase. Dat betekent dat we ons bezig hebben gehouden met de bouwbegeleiding, directievoering & toezicht en natuurlijk ook de nazorg.

Uitdagingen

Dit project is vooral uitdagend vanwege omgevingsfactoren als omwonenden en de hoge tijdsdruk. In een eerder stadium is het plan Commanderie tegengehouden door de Raad van State. Doordat Othmar Bier in no time uit haar jasje was gegroeid, ontstond door vernietiging van de plannen hoge tijdsdruk. Door de plannen binnen een jaar aan te passen en opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad van Dinkelland, kon er toch gestart worden met de ontwikkeling. Voor de realisatiefase stond maximaal 1 maanden. Een mooie uitdaging die we samen met alle partijen hebben kunnen halen.

Hans Heupink over BBD Bouwmanagement

“Ik ben ontzettend blij dat we met dit project samen hebben kunnen starten. 2015 was voor ons een spannend jaar, maar door de juiste mensen om ons heen, konden we in 2016 eindelijk verder werken aan het Commanderieplein. Het team van Detlef Nijhuis heeft zich de afgelopen periode enorm voor ons ingezet. Hij kan goed overzien wat er bij een bouw komt kijken. En nog veel belangrijker: hij is eerlijk en echt een persoonlijk adviseur. Je geeft toch je kapitaal in handen van iemand, dus dan moet je erop kunnen vertrouwen dat daar goed en vertrouwelijk mee om wordt gegaan. We hebben goede ondersteuning gekregen bij de uitleg van het bestek, maar ook heeft hij ons voorzien van een begrijpelijke planning. We wisten daardoor van dag tot dag wat we konden verwachten. Een ander belangrijk aspect van BBD Bouwmanagement is de nuchtere werkwijze, of zoals wij het altijd zeggen: ‘lik oet, lik an’. Het zijn fatsoenlijke jongens, staan met beide benen op de grond en trekken dingen voor je los. Ze zijn loyaal aan hun klanten. Wij weten zeker dat dit niet de laatste keer is dat we samenwerken!”

Galerij

Trotse partners

Onze opdrachtgevers

Forse upgrading poedercoatstraat Trioliet Oldenzaal 4
Nieuwbouw kantoorruimte en bedrijfshallen Hospital Logistics gestart
Bedrijfshuisvesting Orange Pharma B.V.
Interne verbouwing Cambridge HOK
Eurofins I Maser
Ropeblock
Gouden Ambacht 1
Noordendorp Transport 1
Richter Staalservice 1
Europastry 7
Euroma nijkerk 2
Euroma
heutink
CES
Benchmark
Nieuwbouw Beele Engineering 14
Revitalisering Neuteboom Coffeeroasters 7
Nieuwbouw Autoschade Nijland 7
harrie-arendsen
Trioliet
vredestein
Lurvink
Nieuwbouw Lienesch
Trumpf
Uzin Utz Haaksbergen 8
Nieuwbouw Bedrijfshal en kantoren Zeton 37
Bühler B.V. The Netherlands 7
kondor
Teckentrup 12
Nieuw bedrijfspand KAESER Compressoren 7
Othmar
demcon
gemeente-berkelland
Lienesch
ribru 1
fietz
Hoffmann Quality Tools BV 24